Cabinele foto au devenit o prezență obligatorie la evenimente, petreceri și chiar în mall-uri. Aceste mașini, care produc fotografii tipărite instantaneu, au parcurs un lung drum de la începuturile lor ca o modalitate de a realiza fotografii pentru pașapoarte. În acest articol, vom explora istoria cabinelor foto și cum au evoluat în mașinile distractive și versatile pe care le cunoaștem astăzi. 

  • Primele cabine foto 

Prima cabină foto a fost inventată în 1889 de către un om numit Edward Poole, care căuta o modalitate de a accelera procesul de realizare a fotografiilor pentru pașapoarte. Invenția lui Poole, pe care a numit-o „aparatul fotografic automat”, era în principiu o cutie mare de lemn cu o cameră în interior. Utilizatorul s-ar așeza pe o bancă, ar introduce o monedă, iar aparatul foto ar realiza o serie de fotografii în succesiune rapidă. Stripul rezultat de fotografii era apoi dezvoltat și tipărit instantaneu. 

Invenția lui Poole a fost un succes și s-a răspândit rapid în Europa și Statele Unite. Cu toate acestea, primele cabine foto erau costisitoare și erau utilizate în principal pentru documente oficiale, cum ar fi pașapoartele și cărțile de identitate. 

  • Apariția cabinei foto 

Nu a fost până în anii 1920 când cabinele foto au devenit populare ca formă de divertisment. În 1925, compania Photomaton a fost fondată în Paris, iar aceștia au început să fabrice cabine foto pentru uz public. Aceste noi mașini erau mai mici și mai ieftine decât modelele anterioare, făcându-le accesibile unui public mai larg. Compania Photomaton a introdus, de asemenea, ideea de a produce un strip de patru fotografii, care a devenit rapid formatul standard pentru cabinele foto. 

În Statele Unite, popularitatea cabinei foto a explodat în anii 1940 și 1950. Erau o vedere obișnuită la târguri, parcuri de distracții și chiar pe stradă. Oamenii adorau ideea de a putea lua acasă un strip de fotografii ca suvenir al zilei lor petrecute. 

  • Declinul cabinei foto 

Cu toate acestea, odată cu începerea anilor 1960, cabinele foto au început să nu mai fie la modă. Creșterea camerelor foto instant și Polaroids a făcut mai ușor pentru oameni să-și facă propriile fotografii, iar costul dezvoltării filmului într-o cabină foto a devenit mai puțin atractiv. 

  • Revitalizarea cabinei foto 

În ciuda declinului lor, cabinele foto nu au dispărut complet. În anii 1990 și începutul anilor 2000, au încept să revină în popularitate. De data aceasta, erau folosite nu numai pentru documente oficiale sau ca o noutate distractivă la parcuri de distracții, ci ca formă de divertisment la evenimente precum nunți și petreceri. Companiile au început să ofere închirieri de cabine foto, iar oamenii au adorat ideea de a putea lua acasă un strip de fotografii ca amintire a zilei lor speciale. 

Astăzi, cabinele foto au devenit o parte esențială a multor evenimente. Au evoluat pentru a include caracteristici precum accesorii, fundaluri personalizabile și tipărituri personalizabile. Unele cabine foto oferă chiar și mesagerie video și integrare cu social media, permițând utilizatorilor să-și împărtășească instantaneu fotografiile pe platformele de socializare. 

Cabinele foto au parcurs un lung drum de la începuturile lor modeste ca o modalitate de a face fotografii pentru pașapoarte. De la începuturile lor ca formă de documentare oficială până la revenirea lor ca formă populară de divertisment, cabinele foto au evoluat în mașinile distractive și versatile pe care le cunoaștem și iubim astăzi. Indiferent dacă se află la o nuntă, o petrecere sau chiar într-un mall, cabinele foto continuă să captureze momente și amintiri într-un mod unic și special.